Ο Γιώργος Καραμπελιάς στη Λιβαδειά, 28.02.2018 (video)




Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου στη Λιβαδειά, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018, η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά "Το Δημοτικό τραγούδι, αποτύπωση της ιδιοπροσωπίας του νεότερου ελληνισμού".
Για το βιβλίο μίλησαν η καθηγήτρια - φιλόλογος Σοφία Κορογιάννου, Πρόεδρος του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Λιβαδειάς (ΧΛΟΛ), ο ιατρός Νίκος Κελέρμενος και ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, Γιώργος Καραμπελιάς
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο εκπαιδευτικός Χρήστος Δαμιανίδης, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Βοιωτίας. 
Μετά την παρουσίαση του βιβλίου, η εκδήλωση συνεχίστηκε με δημοτικά τραγούδια, τα οποία ερμήνευσε ο Βοιωτός καλλιτέχνης Δημήτρης Κοντογιάννης, ενώ χορευτικά πλαισίωσε την εκδήλωση η ομάδα του ΧΛΟΛ.

"Το βιβλίο για το δημοτικό τραγούδι έχει έναν υπότιτλο που είναι η ουσία του βιβλίου. Αποτύπωση της ιδιοπροσωπίας του νεότερου ελληνισμού. Δεν είναι ένα βιβλίο που παρουσιάζει απλώς κάποια δημοτικά τραγούδια, όπως υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια βιβλία, αλλά προσπαθεί να δει ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ιδεολογίας του ελληνισμού όπως φαίνεται μέσα από το δημοτικό τραγούδι. Ένα δημοτικό τραγούδι που γράφτηκε μετά την άλωση της Κων/πολης ..."Μέσα με δέρνει ο θάνατος, ν όξω με δέρνει ο Τούρκος, κι απ' τη δεξιά μου την πλευρά Φράγκος με πολεμάει" ....νομίζω ότι αποτυπώνει την πραγματικότητα του ελληνισμού για 8 αιώνες ..." δήλωσε μεταξύ άλλων ο συγγραφέας του βιβλίου και επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών ΑΡΔΗΝ Γιώργος Καραμπελιάς.